Политика за връщане на средства

АНУЛИРАНЕ ИЛИ ПРОМЕНИ

Ако желаете да анулирате или да направите промени в поръчката си, можете да го направите, при условие че поръчката е в рамките на 24 часа.

Моля, разберете, че няма да можем да анулираме поръчката ви, нито да правим промени след изтичането на 24 часа след потвърждаване на плащането, тъй като правим всичко възможно да обработваме и изпращаме артикулите възможно най-бързо.

Няма да носим отговорност за неправилен адрес или друга грешна информация, предоставена от клиентите по време на процеса на поръчка, която води до изгубването на пакета(ите) или пропусната доставка от куриерите.

Отговорност на клиента е да провери информацията, предоставена на нашия уебсайт и както е показано на страницата за потвърждение на поръчката.

Незабавно ни изпратете имейл на адрес support@bestbrandsbulgaria.com, ако сте забелязали грешна информация, трябва да направите промени или да отмените поръчката.

ВРЪЩАНЕ ИЛИ РАЗМЯНА

Можете да върнете поръчката си в рамките на 14 дни, след като тя е била доставена на адреса ви (според информацията за проследяване), за възстановяване на сумата или замяна. Ако са минали 14 дни от покупката, за съжаление не можем да ви предложим възстановяване на сумата или замяна.

Ако е допусната грешка от наша страна (напр. грешен артикул, непълни бройки и т.н.) или продуктът е пристигнал повреден, ние ще коригираме това без допълнителни разходи за вас.

По всяка друга причина ще трябва да изпратите продукта обратно до нас и да заплатите свързаните с това такси за доставка и обработка, тъй като не можем да събираме пратки с наложен платеж (COD). Продуктът(ите) трябва да е(са) неизползван(и) и в същото състояние, в което сте го(ги) получили, а също така трябва да е(са) в оригиналната или подобна опаковка. Ако върнатите продукти, които достигат до нас, имат драскотини, липсващи защитни фолиа или нарушена(и) опаковка(и), си запазваме правото да откажем възстановяване на сумата.

След като проверим връщането Ви, ще ви изпратим имейл, за да ви уведомим, че сме получили върнатия(ите) от вас продукт(и). Също така ще Ви изпратим уведомителен имейл дали ще бъде обработено пълно или частично възстановяване на сумата.

Ще изискаме и еквивалентна такса за възстановяване в размер на 18 лв, за всички върнати артикули, за да покрием разходите за преопаковане и възстановяване на инвентара. Сумата ще бъде приспадната от подлежащата на възстановяване сума.

Следните продукти не се приемат за връщане:

  • Продукти, които са били отворени (козметика)
  • Продукти, които са били тествани/използвани
  • Продукти, които нямат етикети или имат повредени или изтрити такива.
  • Продукти, закупени от други магазини
  • Продукти, които не са придружени от документи, доказващи покупката (фактура или данъчна бележка)
  • Продукти с повредена по какъвто и да е начин опаковка

ВРЪЩАНЕ НА СТОКИ

Възстановяването на суми се обработва незабавно, след като получите по имейл потвърждението за възстановяване или разписката за възстановяване от нас. Контрагентната стойност на върнатите стоки ще бъде възстановена по банков път и само по сметки, принадлежащи на банки в България.

ДОПЪЛНЕНИЕ

В зависимост от обстоятелствата на поръчката, BestBrandsBulgaria™ си запазва правото да предостави или да реши дали ще е необходимо пълно възстановяване на сумата, частично възстановяване или замяна, тъй като всеки сценарий на клиента е различен и трябва да се третира индивидуално.