Доставка и доставяне

ДОСТАВКА

Правим всичко възможно да изпращаме поръчките в рамките на 24 часа след подаването им. За поръчки под 60 лв., таксата за доставка ще бъде 6 лв.

Поръчката ви ще бъде доставена на адреса за доставка, който сте посочили по време на покупката. BestBrandsBulgaria™ не носи отговорност за поръчки, изпратени на неправилен или неточен адрес за доставка, предоставен в процеса на покупка.

Отговорност на купувача е да провери точността на информацията за доставка след получаване на имейла за потвърждение на поръчката и да ни уведоми за евентуални корекции на support@bestbrandsbulgaria.com .

След като поръчката ви бъде изпратена, ще ви уведомим по имейл с номер за проследяване и връзка за проследяване. Винаги проверявайте папката за спам или нежелана поща за актуализациите на нашите имейли. Ако използвате Gmail, проверете раздела Промоции.

Ако не сте получили имейл с номера за проследяване в рамките на 72 часа след направата на поръчката, моля, изпратете ни имейл на support@bestbrandsbulgaria.com, за да проверим това за вас.

ДОСТАВКА

Средното време за доставка е посочено по-долу.

България: 3 работни дни

Често продуктите ще пристигнат по-рано от този срок.

Ако сте чакали по-дълго от посочените срокове за доставка и все още не сте получили поръчката си от нас, моля, изпратете ни имейл на support@bestbrandsbulgaria.com и ние ще разгледаме въпроса възможно най-скоро. Ще ви помогнем да разрешите всеки проблем.

***COVID-19 АКТУАЛИЗАЦИЯ:

Поради неотдавнашната пандемия COVID-19, моля, очаквайте допълнителни забавяния на предвидените от нас по-горе срокове.

Тези срокове са изчислени, когато предприятията и куриерските услуги (например местната поща) работят стабилизирано.

Нямаме контрол върху скоростта, с която пощенската служба може да получи, обработи и транспортира вашия пакет, тъй като тя може да разполага с определени системи, за да гарантира безопасността на служителите си.

В малко вероятния случай, че вашият пакет отнеме повече време от очакваното от нас време за доставка, както е посочено по-горе, ще бъдете уведомени по имейл.

МНОЖЕСТВО ПРАТКИ

В зависимост от броя на поръчаните от вас артикули може да се наложи да ги изпратим в отделни пратки, освен ако не можем да ги поберем в един пакет. Възможно е те да пристигнат в отделни пакети по различно време в рамките на посоченото време за доставка.

Не се притеснявайте, ако не получите всичките си артикули наведнъж, и не се колебайте да ни изпратите имейл на support@bestbrandsbulgaria.com за допълнителна информация за проследяване на поръчката ви (ако не сте го направили).

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПОЛЗВАТЕЛИТЕ

Моля, имайте предвид, че вие носите отговорност за всички митнически такси или допълнителни данъци, наложени в резултат на вноса във вашата страна. Международните мита и данъци не са включени в поръчката Ви и, ако са приложими, трябва да бъдат платени преди доставката.

Разходите за вносни мита и данъци се управляват от митническата служба на Вашата страна и не се определят или събират от BestBrandsBulgaria™ .

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ПОРЪЧКАТА

Можете да проследите поръчката си чрез връзката за проследяване, която ще бъде изпратена на имейл адреса, който сте предоставили по време на процеса на покупка.

Ако имате проблеми с намирането на информацията за проследяване на тази страница, можете да използвате и сайта за проследяване по-долу.

https://www.17track.net/en

Ако все още имате проблеми с проследяването на поръчката си, моля, изпратете ни имейл на адрес support@bestbrandsbulgaria.com и ние ще направим всичко възможно да ви предоставим подробна информация.

ЛИПСВАЩИ ПРАТКИ

За неправилно обработени, повредени или изгубени пратки BestBrandsBulgaria™ не носи отговорност.

Ако номерът за проследяване показва, че артикулът(ите) е(са) успешно доставен(и) на адреса за доставка, предоставен по време на процеса на покупка. Препоръчваме на клиентите да се свържат с местната пощенска служба, за да разберат къде е бил доставен.

Няма да бъдат издавани документи за замяна или възстановяване на суми за артикули, за които е показано, че са били успешно доставени. Не носим отговорност за некоректна адресна информация от страна на клиентите или за пропуснати опити за доставка от страна на куриерите.

Винаги препоръчваме да проверите имота си или съседите си, за да се уверите, че пакетът ви не е бил погрешно поставен.

Ако смятате, че пакетът ви е бил откраднат, можете да съобщите за това на местния куриер и на местната полиция.

ОТХВЪРЛЕНИ ПАКЕТИ

Въпреки че предпочитаме да уреждаме връщането на пратките, след като сте получили продукта, ако откажете доставката на поръчката си, ще възстановим сумата едва след като продуктът(ите) е(са) пристигнал(и) в нашия склад.

Освен това ще трябва да съберем или приспаднем разходите за доставка от сумата за възстановяване.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Когато поръчвате от BestBrandsBulgaria™ , Вие се съгласявате да изчакате времето за доставка, посочено в Политиката за възстановяване на суми, потвърждението на поръчката и потвърждението за доставка по имейл.